Apátsági étterem

Az új épület helyét nagyjából a parkolás megoldásának az elgondolása jelölte ki, miszerint a gépkocsik a ház mögött és sajátos vonal mentén parkolnak. A mögött alatt elsősorban azt értettük, hogy a fő megközelítési irányból ne látszódjon a parkoló, a sajátos vonalmenti parkolást pedig az egy-egy nézőpontból egyszerre látható autók relatív kis száma indokolta. Itt jegyeznénk meg a kiírásban jelzett földalatti parkolást, bár technikai akadálya nem lenne, idegenszerűnek és eltúlzottnak tartjuk minden szempontból, és úgy véljük, hogy a térszinti parkolás megfelelő vonalvezetéssel, burkolattal és növényzettel már nem mint sebhely jelenik meg a tájban.A sajátos vonalmenti parkolás, az u.n. patkóforma,  egyébként  már jelenleg is adottság, és a feltáró út kisebb korrekciójával,elképzelésünk szerint, az épületegyüttest kiegészítő geometriai forma teremthető meg. A fogadóépület karakterisztikus építészeti megjelenése,- amit az Apátság épületegyüttesével harmonizálónak tartunk,- meghatározó volt az új épület építészeti elgondolásánál, és ennek megfelelően nem különbözni kívántunk attól, hanem sokkal inkább folytatni és kiegészíteni azt.

Tomay Tamás Galina Zoltán Szabó Zoltán

tervpályázati megvétel