Töredékek

Az építészeti kiállítás bemutatja Snell György püspök, plébánosi felszentelése után történt építészeti és belsőépítészeti feladatokat és ugyanezen időszak alatt a BZS50 Műterem párhuzamos építészeti tevékenységét modellek, képek és rajzok formájában. 

Megnyitó 2019.07.18. 19:00 Finisszázs 2019.09.14. 17:00
Kurátor Bukta Norbert festőművész
Megnyitóbeszéd Tomay Tamás építész

G.Z. barátom, olykor ő a munkatársam, olykor én vagyok az ő munkatársa, attól függően, hogy honnan származik a munkamegbízás. 15 éve ismerem Őt. 2004-ben a MÉSZ Mesteriskolán találkoztunk először, Ő mint frissen felvett hallgató, Én mint az iskola egyik vezető építésze. 2005-től már közösen dolgoztunk a Kacsa utcai irodaházon, majd később pályázatokon és legutóbb a Corvin téri projekten.
Megbízható, gyors, invenciózus munkatárs, segítőkész barát.
Az itt bemutatott munkák építészeti modellek, mint megnyilvánulások, a kiállítás címében és témájában is, 10 tervben-modellben bemutatva, melyek részben építés  alattiak, részben megvalósultak, vagy terv-modell formában maradtak. A 10 munkából 7 lakófunkciójú, 4 új építésű, 3 átépítés-bővítés, 3 pedig szakrális funkciójú. Az összes az utóbbi évek munkája.
Az építészeti modellt az egyik meghatározásában és általában a valóság kicsinyített másának, prezentációjának nevezik. Zoli azt mondja, a modell elkészülte és megléte, mint a tervezés utolsó – sőt mint az építést túlélő – eredménye, az építészeti szándék térbeli megnyilvánulása, az építészeti gondolat kifejeződése, összefoglalója, a  megtervezett valóság szimulációja, az építészeti rajzok, tervek kialakításának summája. Tehát nem arról van szó, hogy milyen lett, hanem arról, milyenné akart válni.
A stílus korszakokban a modell- makett többnyire nagy léptékű volt, sokszor valóság méretű és a részletek vizsgálatára, kidolgozására irányult, a kisebb léptékűek a prezentációt szolgálták. A maiak sok esetben kis léptékűek és mint makettek a koncepció megtalálásában segítenek, vagy mint a modellek, a kidolgozásukkal, anyaghasználatukkal absztrakt módon utalnak a lehetséges és megengedhető részletképzésre, mintegy rejtetten tartalmazzák azokat. Így válik a modell a lehetséges (nyitott) befogadások médiumává, szemben vagy mellett, az építészeti tervek és 3D -s feldolgozások konkrét (zárt) célracionális felhasználhatóságával.
A már meghatározott nézőpont mellett a még lehetséges nézőpontok.
A kicsinyített már a valóság torzított képeként merül alá a befogadóban, a léptéket vesztő gondolkodás generálója. Az absztrakt modell a vágyak és szándékok manifesztációja, keletkezési korának kulturális lenyomata, mint amilyenek Zoli modelljei is, tudottan és vállaltan.
Egy kiállítás sokszor egy alkotói periódus, szakasz bemutatása. Itt egy alkotói folyamat részleteit látjuk, és gratulálok Zolinak és alkotó társainak, Krompráczki Péternek, Maurer Annamarinak, Szabó Zoltánnak, és még sok munkatársnak és a kiállítást örömmel megnyitom meg.

Tomay Tamás